Te doen in de omgeving van de herberg

cultuur

Bronnen

Ten westen van La Haute Fourche zijn een aantal steden die hun bestaan en naam danken aan daar aanwezige (warm)waterbronnen, zoals Plombières-les-Bains, Luxeuil-les-Bains, Bains-les-Bains, Contrexéville en Vittel. Hun geschiedenis gaat terug tot voor Christus, toen de Romeinen er thermen bouwden.
In de 19de beleefden de stadjes hun hoogtijdagen. Welgestelde Fransen kwamen er profiteren van de heilzame werking van het warme bronwater. Plombières is nog steeds trots op beroemde bezoekers als Voltaire, Napoleon en Berlioz.
De thermen zijn nog steeds in gebruik. Toch zijn het vooral de grandeur van oude tijden en de vergane glorie die een bezoek de moeite waard maken.

Forten

Door de eeuwen heen is er vreselijk veel gevochten in de grensstreek tussen Frankrijk en Duitsland. Vanaf 1870, na de Frans-Duitse oorlog, was de Elzas Duits en waren de Vogezen dus het grensgebied. De Franse regering wilde zich beschermen tegen invallen en was begonnen met het bouwen van een verdedigingslinie langs de lijn Verdun-Toul-Epinal-Belfort.

Historie La Haute Fourche

Er zijn in de buurt van La Haute Fourche daardoor veel forten te vinden. Het dichstbijzijnde is het Fort de Rupt, op zo'n 3 km afstand. Onderdeel van het grote plan van het leger was ook de bouw van La Haute Fourche, met als taken het ondersteunen van het Fort de Rupt en het verdedigen van de col du Mont de Fourche.
Voor de linie af was, en voordat begonnen was met de bouw van La Haute Fourche, brak de eerste wereldoorlog uit. Na veel vechten en heel veel slachtoffers was de Elzas weer in Franse handen.
Tijdens die oorlog bleek het fortensysteem al ouderwets en niet bestand tegen moderne wapens. Toch werd doorgegaan met het oorspronkelijke plan van de linie en werd La Haute Fourche gebouwd. Het is vrijwel meteen door het Franse leger verhuurd als Colonie de Vacance of kinderkolonie.
In 1970 heeft het franse leger de gebouwen verkocht aan een stichting van de stad Sezanne, dankzij de vasthoudendheid van een pastoor. Deze stichting heeft La Haute Fourche tot 1992 ook als vakantieoord voor kinderen gebruikt.
Nu nog komen veel mensen langs met dierbare herinneringen aan hun Colonie de Vacances.
Sinds 1992 is La Haute Fourche in gebruik als herberg en vakantiehuizen.

Notre Dame du Haut

In Ronchamp, zo`n 30 km ten zuiden van La Haute Fourche ligt de kathedraal Notre Dame du Haut van de architect Le Corbusier. De kerk is wereldberoemd vanwege zijn bijzondere vormgeving en lichtval.

Foto's

bâtiment des dortoirs
colonie de vacances
ansichtkaart ongelukkig meisje
P1000130
P1000123
La Haute Fourche - Col du Mont de Fourche, 70310 Corravillers France - Tel. 0033 363 47 00 37